PERSBERICHT 2 juni 2009
Het Straatmuseum verrast het Oerolpubliek met kinderkunstwerken
Op vrijdag 12 juni opent Het Straatmuseum haar deuren voor een grootse expositie op Oerol. Ruim 200 kunstwerken worden te vondeling gelegd in de straten, duinen en weilanden rondom West, Midsland en Hoorn. Het Straatmuseum nodigt bezoekers van Oerol uit om de schilderijen te verplaatsen, mee te nemen en het gesprek aan te gaan met de makers. Op Oerol festivallokatie de Westerkeyn en op www.straatmuseum.nl kunnen de vinders brieven lezen en reageren op de werken van de 223 eilandkinderen. De jonge kunstenaars van 8 tot en met 12 jaar hebben voorafgaand aan Oerol kunstwerken gemaakt op gejutte planken en brieven geschreven. De expositie duurt tot en met 21 juni.
Het Straatmuseum exposeert kinderkunstwerken op straat

Een bijzondere expositie
Voor de 28ste editie van Oerol, werken Terschellinger kinderen van de Prinses Margrietschool en de Vossersschool uit West, OBS 't Jok en CBS 't Jok uit Hoorn, en OBS 't Hunnighouwersgat uit Midsland mee. In schilderijen en brieven laten zij zien wat zij bijzonder vinden en waarvan zij vinden dat het in een museum zou moeten staan, uiteenlopend van een ooit gevonden of zelf verzonnen voorwerp tot een vader. Tijdens Oerol plaatsen de kinderen hun kunstwerken in 3 etappes rondom de school. Het Straatmuseum sluit perfect aan bij het Oerolthema “Gras tussen de planken”, waarin natuur en cultuur samenkomen.

Oerolgangers ontmoeten eilandkinderen
Het Straatmuseum wil kinderen laten communiceren met buurtgenoten en onbekenden door middel van brieven en het internet. Een etiket aan het schilderij nodigt de vinder uit een brief te lezen in het Straatmuseumkantoor op de Westerkeyn of op het internet. Het Straatmuseum vindt het bijzonder samen met de eilandkinderen kunstwerken te maken en hiermee de lokale bevolking in contact brengen met het Oerolpubliek. Het Straatmuseum wil iedereen oproepen kunstwerken te verplaatsen, mee te nemen en te reageren. Oerolganger of thuisblijver, het digitale Straatmuseum zal 12 juni worden gelanceerd en maakt het mogelijk om overal te kunnen reageren. Hoe bijzonder is het wel niet van een onbekende waardering of reactie te krijgen? De kinderen wachten met spanning deze reacties af.
 

Krottenwijk van Daan en Lutine van Roel
Heb jij ook wel eens een lange lilliputter gezien en wie zou Irena zijn? 
Wat is er met de Lutine gebeurd en waarom heeft iemand deze krottenwijken geschilderd?


Het Straatmuseum maakt reacties los en ontroert
Het Straatmuseum is een project van de Vondstenfabriek olv Annemarie Amsing. Het Straatmuseum exposeerde eerder rondom het Centraal Museum Utrecht en in de wijk Buiten-Witte Vrouwen Utrecht. Destijds reageerden ouders, familie en buurtbewoners massaal, waaronder een moeder: 'Een soort ballonnen loslaten met unieke ballonnen. Bijzondere ballonnen die reacties losmaken in mensen”. Inspiratiebron voor Het Straatmuseum is de wereldberoemde Londense straatkunstenaar Adam Neate. Hij reageerde ontroerd en enthousiast op de eerste expositie van het Straatmuseum en tipte www.woostercollective.com, een internationale streetartsite. 60 Utrechtse kinderen werden door meer dan 700 wereldbewoners gezien! Wellicht dat Oerol dit zal overtreffen.
Vondstenfabriek, reactie van Adam Neate
Einde persbericht

Voor informatie: De Vondstenfabriek Annemarie Amsing e-mail: post@vondstenfabriek.nl

Over De Vondstenfabriek & Annemarie Amsing
In 2005 volbracht Annemarie Amsing de opleiding Bachelor of design, illustration (with honour) aan Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Daaropvolgend werkte zij in de naschoolse opvang met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Haar fascinatie voor kinderen en kunst kwam samen in de opleiding BIK beroepskunstenaars in de klas, waarin professionele kunstenaars kunstprojecten leren ontwikkelen voor het basisonderwijs. Hieruit volgden een aantal krachtige projecten waaronder De Handtas en Het Straatmuseum en samenwerkingen met oa Jeugd muziektheater Het Filiaal Utrecht en Centraal Museum Utrecht.

Het Straatmuseum kwam mede tot stand door VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaalfonds, Stichting Kunstbikken en Victor Frederik.